Iin Alarannan alakoulu

Rakennusyhtiö Observo rakensi Iin Alarantaan Suomen ensimmäisen Joutsenmerkityn alakoulun

- Koulun oppilaat ja aikuiset ovat todella tyytyväisiä uuteen kouluun. Monen vuoden väistötilojen käytön jälkeen muutto puhtaisiin ja kauniisiin tiloihin tuntuu mahtavalta, kommentoi koulun johtaja Samuli Hanhisalo tyytyväisenä. Noin 150 oppilaan Alarannan koulu otettiin käyttöön lokakuussa 2020 ja sille myönnettiin Joutsenmerkki vuodenvaihteessa 2020–2021.

 

Rakennusyhtiö Observo rakensi yhden Suomen ensimmäisistä Joutsenmerkityistä kouluista sopivasti ympäristö- ja ilmastotyöstään tunnettuun Iihin. Joutsenmerkki on Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki.

 

Joutsenmerkki asettaa rakennuksille erilaisia vaatimuksia. Ne kohdistuvat rakennuksen energiankäyttöön ja -omavaraisuuteen, sisäilmaan ja rakennusmateriaaleihin. Pakollisten vaatimusten lisäksi Joutsenmerkityn rakennuksen tulee saada tietty pistemäärä, jotta merkki voidaan myöntää. Pisteitä saadaan esimerkiksi aurinkopaneelien tai joutsenmerkittyjen rakennustuotteiden käytöstä. Tilaajan näkökulmasta Joutsenmerkki on myös hyvä laatujärjestelmä.


Katso video koulun rakentamisesta:

 

Joutsenmerkin kriteereillä edistetään energiatehokkuutta, vähähiilisyyttä, kiertotaloutta, rakentamisen laatua ja luonnon monimuotoisuutta. Oikeanlaisilla materiaalivalinnoilla varmistetaan rakennuksen pitkä elinkaari, ja että rakennuksen sisäilma on mahdollisimman puhdas. Muun muassa puun käyttöä rakennusmateriaalina suositaan. Päivänvalon määrä ja melua vähentävä akustiikka lisäävät viihtyvyyttä.

 Valoisia tiloja ja hyvää sisäilmaa

Samuli Hanhisalon mukaan vastaanotto on ollut hyvä. Kokemukset uudesta koulusta ovat olleet positiivisia. Erityisesti valoisuus ja sisäilman laatu on pantu merkille. Koulussa on runsaasti luonnonvaloa, mutta suurehkojen räystäiden ansiosta aurinko ei kuitenkaan porota liikaa sisätiloihin. Näin kaihtimia tai verhoja ei tarvitse pitää aina kiinni, ja ympäröivästä luonnostakin voi nauttia.

– Eräs aiemmin haitta-aineille altistunut ja herkistynyt henkilökin on pystynyt oleskelemaan tässä talossa. Siitäkin hoksattiin, että varmaan tämä sitten on vähän erilainen, Hanhisalo kertoo.